ZAPIEKANKA GRYCZANA
Kasza gryczana, jak każda kasza niesie ze sobą dużo dobrego. Ma wyrazisty smak, więc nie pasuje do wszystkiego, jednak staram się ją wykorzystywać jak najczęściej i w różnych postaciach, ponieważ bardzo ją lubię :) Jest to temat dosyć zabawny, ponieważ w dzieciństwie grykę traktowałam jako swego rodzaju karę z niewiadomych dla mnie powodów :P Broniłam się jak mogłam, by jej nie jeść. Jednak wszyscy dobrze wiemy, że smaki się zmieniają :D Teraz z dużą chęcią po nią sięgam, wierzcie mi :) Dziś dosyć prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka :)
SKŁADNIKI:
400g kaszy gryczanej
500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 cebula
1,5 łyżeczki curry
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300ml gorącej wody
pieprz kolorowy
2 opakowania mozzarelli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (kasza: woda).
2. Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, smażymy, mieszając by nie powstały zbyt duże kawałki mięsa.
3. W naczyniu z wodą przygotowujemy sos pomidorowy- do wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do mięsa i chwilę dusimy.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek.
5. Wykładamy 2/3 ugotowanej kaszy.
6. Całość kaszy przykrywamy farszem mięsnym, a następnie wykładamy pozostałą 1/3 kaszy.
8. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!!!
SKŁADNIKI:
400g kaszy gryczanej
500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
1 cebula
1,5 łyżeczki curry
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
300ml gorącej wody
pieprz kolorowy
2 opakowania mozzarelli
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek (do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2 (kasza: woda).
2. Cebulę siekamy na drobno, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, przyprawy, smażymy, mieszając by nie powstały zbyt duże kawałki mięsa.
3. W naczyniu z wodą przygotowujemy sos pomidorowy- do wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Gotowy sos wlewamy do mięsa i chwilę dusimy.
4. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy oliwą z oliwek.
5. Wykładamy 2/3 ugotowanej kaszy.
6. Całość kaszy przykrywamy farszem mięsnym, a następnie wykładamy pozostałą 1/3 kaszy.
7. Powierzchnię zapiekanki wyrównujemy i przykrywamy pokrojoną w plastry mozarellą.
8. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz