TARTA CZEKOLADOWA Z MASCARPONE

Nasza kolekcja słodkości krok po kroku się powiększa. Najwyższa pora, by do tych zbiorów dołączyła jedna z moich ulubionych tart. Jej przygotowanie jest proste i wręcz błyskawiczne. Muszę przyznać, że często robię ją jako tzw. przerywnik na kilka minut. Radość jest podwójna- szybkie przygotowanie i rewelacyjny smak. Jeśli jesteście takimi wielbicielami czekolady jak ja, na pewno będzie Wam smakowała :)





SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli

Krem:
250g mascarpone
100g gorzkiej czekolady
niewielka objętość mleka do odpowiedniej konsystencji

Dodatkowo:
konfitura z żurawiny do posmarowania
migdały i suszona żurawina do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:

1. Z wszystkich składników zagniatamy gładkie ciasto i wyklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
3. Na chłodnym spodzie rozsmarowujemy konfiturę z żurawiny. Jeśli nie macie takiej pod ręką, świetnie sprawdzi się również wiśniowa lub śliwkowa.
4. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i roztapiamy w niedużym garnku. Gdy cała się roztopi dodajemy do niej mascarpone, niewielką ilość mleka (po to by krem nie był zbyt twardy) i ubijamy aż uzyskamy puszysty krem.
5. Gotowy krem rozsmarowujemy na tarcie i dekorujemy.
6. Odstawiamy do lodówki, by krem lekko stężał.





SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy