PIEROGI Z ŁOSOSIEM

Wyjeżdżając nad morze staram się zjeść jak największą ilość ryb w różnych postaciach. Tym razem miałam okazję skosztować pierogów z łososiem. W związku z tym, że uwielbiam pierogi, bardzo mi to odpowiadało i oczywiście po zjedzeniu pierwszego w głowie powstał pomysł przygotowania takich pierogów w domu. Oto i one :)



SKŁADNIKI:
1. Ciasto
300g mąki pszennej
200ml ciepłej wody
łyżka masła
szczypta soli

2. Farsz
400g łososia (bez skóry)
120g twarogu
1 cebula
1 łyżka oleju

przyprawy: sól, pieprz kolorowy, tymianek, oregano



PRZYGOTOWANIE:
Ciasto
1. Mąkę przesiewamy na blat. Dodajemy sól, roztopione masło, wodę i zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, podsypując niewielką ilością mąki. Zagniatamy do momentu, gdy odchodzi od rąk.
2. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania farszu.

Farsz
1. Z łososia oddzielamy skórę, przyprawiamy go kolorowym pieprzem oraz tymiankiem, zawijamy w folię i gotujemy na parze około 25min ( jeśli płat jest gruby, należy gotować go dłużej). Odstawiamy do wystudzenia.
2. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju.
3. Twaróg blendujemy, dodajemy cebulę oraz łososia i blendujemy na gładki farsz (pamiętajmy o wyjęciu ości przed zblendowaniem, jeśli są). Przyprawiamy i dokładnie mieszamy.

4. Ciasto dzielimy na mniejsze części. Rozwałkowujemy na grubość 2-3mm i wycinamy kółka. Na każde koło nakładamy łyżkę farszu i sklejamy pierogi.
5. Gotowe pierogi trzymamy pod ściereczką do momentu gotowania, by ciasto nie wyschło.
6. Pierogi gotujemy przez około 2 minuty. Podajemy polane roztopionym masłem.





SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy