SERNIK Z MUSEM JEŻYNOWYM

Duża część z Was pewnie pomyśli- "o rany znowu sernik?". Tak, dokładnie tak. Tym razem propozycja wiosenna a w zasadzie letnia. Może macie jakieś pozostałości owoców w zamrażalniku i nie wiecie co z nimi zrobić- propozycja dla Was. Po za tym patrząc przez okno czasem aż chce się wiosny i lata, więc ten sernik będzie małą namiastką cieplejszych miesięcy.








SKŁADNIKI:

1. Kruchy spód:
200g mąki
100g masła
1 jajo
2 łyżki cukru
szczypta soli

2. Masa serowa:
750g ricotty
2 jaja
80g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


3. Mus jeżynowy:
500g mrożonych jeżyn
50g cukru
6 łyżeczek żelatyny
400ml śmietany 30%

kokos do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, wyklejamy nim wysmarowaną masłem tortownicę i podpiekamy 10minut w temperaturze 180stopni.
2. Ricottę miksujemy z cukrem, jajkami oraz mąką ziemniaczaną do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylewamy na podpieczony spód i pieczemy 40minut w temperaturze 180stopni. Po upieczeniu wyjmujemy sernik i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Jeżyny podgrzewamy z cukrem, gotujemy do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania owoców. Blendujemy na gładką masę.
4. Żelatynę zalewamy wodą do jej przykrycia i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Następnie podgrzewamy cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się. Dodajemy do jeżynowego puree i dokładnie mieszamy.
5. Śmietanę ubijamy, dodajemy puree jeżynowe i dokładnie mieszamy. Przygotowaną masę wylewamy na warstwę serową, dekorujemy kokosem i gotowy sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin, by stężał.



SMACZNEGO :) 


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy