LASAGNE

Lasagne, to jedno z moich ulubionych dań. Jej przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie ma to dla mnie znaczenia, ponieważ uwielbiam kuchnię włoską, więc jeśli tylko mam czas, zawsze chętnie ją robię. Jadłam już wiele wersji, również oryginalnych włoskich, każda jest pyszna. Dlatego zaproponuję Wam moją, mam nadzieję, że polubicie :)




SKŁADNIKI:
1. Farsz mięsny:
500g mięsa mielonego
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru trzcinowego
przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kolorowy pieprz (ilość wedle własnego podniebienia, ja daję ich stosunkowo dużo)


2. Sos beszamelowy:
750ml mleka
1/3 kostki masła
3 łyżki mąki
2 łyżeczki gałki muszkatałowej
szczypta soli

3. Dodatkowo: 
1 opakowanie makaronu do lasagne (polecam ten z tygodnia włoskiego w Lidlu)
1 opakowanie mozarelli
kilka listków bazylii do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
FARSZ:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i dusimy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy.
2. Gotowy farsz blendujemy by uzyskać jednolity farsz bez większych grudek mięsa.

SOS BESZAMELOWY: (najlepiej jest go przygotować w nieprzywierającym garnku)
1. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy kilka minut cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
2. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Po wlaniu całej objętości mleka  dodajemy gałkę muszkatałową oraz sól i gotujemy chwilę na wolnym ogniu by sos trochę zgęstniał. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje, dodajemy mleko.


LASAGNE:
1. Dno naczynia żaroodpornego przykrywamy sosem beszamelowym (dzięki temu makaron nie przyklei się do dna), a następnie równo układamy płaty makaronu.




2. Makaron przykrywamy sosem beszamelowym oraz farszem mięsnym i układamy kolejną warstwę makaronu. Powtarzamy do momentu zużycia farszu (mi wychodzą 3 warstwy mięsne).


3. Ostatnią warstwę makaronu pokrywamy równo sosem beszamelowym, rozkładamy mozarellę i zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Dekorujemy listkami bazylii.





SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy