TORT KOKOSOWO- CZEKOLADOWY

Każdy z nas ma czasem ochotę zaszaleć, prawda? Ja również :) muszę się Wam przyznać, że nawet częściej niż czasem :P Skoro blog kulinarny, to oczywiście chodzi mi o szaleństwa w kuchni. Tym razem poszalałam z okazji Sylwestra. Goście, którzy nas odwiedzili mają dosyć wymagające podniebienia. Sami pewnie tak nie uważają, ale jak ich znam, lubią sobie dobrze zjeść :) Tak więc by osiągnąć wysoko postawioną poprzeczkę, nagięłam czasoprzestrzeń i mimo braku nadmiaru czasu, przygotowałam tort :) Wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że był pyszny, więc dzielę się przepisem- łapcie i do dzieła :)




SKŁADNIKI:



1. Biszkopt:
200g gorzkiej czekolady
200g masła
250ml mleka
3 jajka
3/4 szklanki cukru trzcinowego
150g mąki pszennej
60g kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2. Krem kokosowy:
400g śmietany 18%
1 śnieżka
100g białej czekolady
150g kokosu


3. Dodatkowo:
posłodzona herbata do nasączenia
50g kokosu do posypania




PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT:
1. W garnku roztapiamy masło z czekoladą. Dodajemy mleko oraz cukier i mieszamy do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, sodę i proszek do pieczenia.
3. Wystudzony sos czekoladowy przelewamy do większej miski (tak by wygodnie się mieszało). Dodajemy jaja i mieszamy do połączenia. Dodajemy suche składniki i ponownie mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
4. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 19-20cm, pieczemy w temperaturze 170stopni 45-50 minut (lub dłużej- do suchego patyczka).
5. Po wystudzeniu przekrawamy biszkopt na 3 równe krążki.


KREM:
1. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
2. Dodajemy śmietanę, śnieżkę i miksujemy na gładki krem.
3. Wsypujemy kokos, mieszamy i krem gotowy.


Każdy krążek nasączamy herbatą i wykładamy na niego krem. Górę i boki tortu dekorujemy kremem i posypujemy kokosem.








SMACZNEGO!!!!











Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy