CIASTO GRYCZANO- CZEKOLADOWE

Moja kolejna propozycja dla Was będzie dosyć nietypowa. Dużo jest przepisów opartych na gryce, ale zwykle w postaci mąki a ciasto, które Wam dziś pokazuję, zrobione jest na bazie kaszy gryczanej. W połączeniu z gorzką czekoladą daje naprawdę bardzo ciekawy smak. Muszę przyznać, że było ono zagadką dla mojego taty, który jak sam o sobie mówi- lubi dobrze zjeść (co w zasadzie jest u nas chyba rodzinne). Gdy upiekłam je po raz pierwszy, to on był w gronie osób, na których "testowałam" smak, oczywiście nic nie mówiąc. Po krótce- tata ugryzł raz, drugi, trzeci.... aż w końcu pyta co to za ciasto. Ja odpowiedziałam pytaniem, czy mu smakuje, na co uzyskałam odpowiedź: "tak, pycha, ale.... czy jest możliwe, że wyczuwam tam grykę?" Jeśli i Wy chcecie na własnej skórze a raczej podniebieniu poznać to połączenie- zachęcam. Dodam (dla osób dbających o linię :P), że jest ono warte tego grzechu :D





SKŁADNIKI:
190g kaszy gryczanej (ok. 1 szklanka) ugotowanej w 2 szklankach wody
5 jajek
100g cukru trzcinowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
120g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
150g masła
150g gorzkiej czekolady
50g suszonej żurawiny


Dodatkowo:
50g gorzkiej czekolady oraz niewielka ilość mleka (do uzyskania oczekiwanej przez nas konsystencji) ->możecie przygotować więcej polewy, w zależności od własnych upodobań :)

żurawina do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gryczaną gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, do całkowitego wchłonięcia wody. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Po ostudzeniu kaszę blendujemy (można również zmielić w maszynce do mielenia).
3. W garnku rozpuszczamy masło i połamaną na mniejsze kawałki czekoladę oraz odstawiamy do przestudzenia,
4. Jaja ubijamy z cukrem trzcinowym i wanilinowym na puszystą masę. Następnie dalej ubijając dodajemy stopniowo czekoladę z masłem oraz zmiksowaną kaszę.
5. Do masy wsypujemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
6. Wsypujemy żurawinę, mieszamy.
7. Ciasto pieczemy w wysmarowanej masłem formie ok 45-50min w temperaturze 180stopni z funkcją termoobieg (do suchego patyczka).
8. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto, polewamy polewą czekoladową i dekorujemy suszoną żurawiną.








SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy