ŁOSOŚ W MAKU Z SAŁATKĄ DYNIOWĄ
Będąc w tematach bardziej konkretnych niż słodkich, pomyślałam, że może zainteresuję Was jedną z moich ulubionych ryb- łososiem. Pomysłów na jego przygotowanie mam kilka, ale chciałabym zacząć od nietypowej wersji, ponieważ zaserwowałam ją kiedyś na spotkaniu rodzinnym i w zasadzie wszyscy obecni przy stole byli zaciekawieni, że można podać łososia w ten sposób? Zagadka, nowy składnik? Wcale nie. Cała "magia" leży w maku :) A raczej w łososiu, który jest tym makiem obsypany. Ślinka cieknie? No to działamy! :)
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
1. ŁOSOŚ:
filet z łososia (ok 300g)
0,5 szklanki maku
pieprz (najlepiej kolorowy)
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
2. SAŁATKA:
4 plastry dyni
1 średniej wielkości jabłko
1 pomidor
pieprz kolorowy
koperek
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
ŁOSOŚ:
1. Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry a następnie przyprawiamy.
2. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, obtaczamy w niej łososia a następnie obsypujemy makiem z obu stron tak, by utworzył nam "panierkę".
3. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni
SAŁATKA:
1. Dynię, obranego pomidora i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli lubicie bardziej lepką konsystencję sałatki, śmiało możecie dodać więcej majonezu.
Dynię można również zetrzeć na dużym tarle. Wybór należy do Was :)
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI (na 2 osoby):
1. ŁOSOŚ:
filet z łososia (ok 300g)
0,5 szklanki maku
pieprz (najlepiej kolorowy)
tymianek
2 łyżki oliwy z oliwek
2. SAŁATKA:
4 plastry dyni
1 średniej wielkości jabłko
1 pomidor
pieprz kolorowy
koperek
1 łyżka majonezu
0,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE:
ŁOSOŚ:
1. Łososia myjemy, osuszamy, oddzielamy od skóry a następnie przyprawiamy.
2. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę z oliwek, obtaczamy w niej łososia a następnie obsypujemy makiem z obu stron tak, by utworzył nam "panierkę".
3. Zapiekamy 30 minut w temperaturze 180 stopni
SAŁATKA:
1. Dynię, obranego pomidora i jabłko kroimy w drobną kostkę. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli lubicie bardziej lepką konsystencję sałatki, śmiało możecie dodać więcej majonezu.
Dynię można również zetrzeć na dużym tarle. Wybór należy do Was :)
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz