POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE
Ciasteczka, które chcę Wam zaproponować są warte grzechu. Nie jest to jedynie moja opinia, więc chyba coś musi w tym być :) są bardzo łatwe do przygotowania, wyglądają tak, że ślinka cieknie od samego patrzenia a smak.... przekonajcie się sami :) rozpływają się w ustach
SMACZNEGO!!!!
SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady
100g masła
3 jaja
0,5 szklanki cukru
1+2/3 szklanki mąki
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Cukier puder do obtoczenia
PRZYGOTOWANIE:
2. W misce ubijamy całe jajka z cukrem, następnie nadal ubijając dodajemy masę czekoladową i ubijamy do połączenia się składników.
3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gładkiej masy.
4. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki (3-4h w zupełności wystarczą).
5. Gdy ciasto stężeje, łyżeczką nabieramy porcje i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze.
6. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
7. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i pozostawiamy na niej ciasteczka przez 5-10min ponieważ świeżo po upieczeniu są bardzo miękkie i mogą się rozpadać.
SMACZNEGO!!!!
Przepis nie wydaje się trudny :D Zrobię po egzaminach a co! :P
OdpowiedzUsuńPrzepis nie wydaje się trudny :D Zrobię po egzaminach a co! :P
OdpowiedzUsuńPolecam! :) daj znać jak wyszły :)
OdpowiedzUsuń