POPĘKANE CIASTECZKA CZEKOLADOWE

Ciasteczka, które chcę Wam zaproponować są warte grzechu. Nie jest to jedynie moja opinia, więc chyba coś musi w tym być :) są bardzo łatwe do przygotowania, wyglądają tak, że ślinka cieknie od samego patrzenia a smak.... przekonajcie się sami :) rozpływają się w ustach







SKŁADNIKI:
200g gorzkiej czekolady
100g masła 
3 jaja
0,5 szklanki cukru
1+2/3 szklanki mąki 
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
Szczypta soli
Cukier puder do obtoczenia 





PRZYGOTOWANIE:
1. W rondlu rozpuszczamy masło z czekoladą i odstawiamy do przestudzenia.
2. W misce ubijamy całe jajka z cukrem, następnie nadal ubijając dodajemy masę czekoladową i ubijamy do połączenia się składników. 
3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli i ubijamy do uzyskania gładkiej masy.
4. Gotowe ciasto odstawiamy na kilka godzin do lodówki (3-4h w zupełności wystarczą).
5. Gdy ciasto stężeje, łyżeczką nabieramy porcje i formujemy kuleczki, a następnie obtaczamy je w cukrze pudrze.
6. Gotowe ciasteczka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 10min w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
7. Po upieczeniu wyjmujemy blachę i pozostawiamy na niej ciasteczka przez 5-10min ponieważ świeżo po upieczeniu są bardzo miękkie i mogą się rozpadać.





SMACZNEGO!!!!









Komentarze

  1. Przepis nie wydaje się trudny :D Zrobię po egzaminach a co! :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie wydaje się trudny :D Zrobię po egzaminach a co! :P

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam! :) daj znać jak wyszły :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy