TARTA JABŁKOWA Z MARCEPANEM

Jesień w pełni. Raz słońce, raz deszcz, tak to już niestety bywa. Ale bez względu na pogodę, w mojej kuchni zawsze świeci słońce ;) Zapach jabłek i cynamonu, zawsze wywołuje uśmiech na twarzach domowników :) A kiedy nie smakują one lepiej jak jesienią? Jeśli uwielbiacie wszelkiego rodzaju szarlotki i pochodne- pyszna i prosta w wykonaniu tarta wędruje w Wasze ręce ;) Korzystajmy z sezonowych owoców nawet wtedy, gdy pogoda nie sprzyja jakiejkolwiek aktywności :) Pyszne domowe ciasto poprawi humor każdemu :)











SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 łyżka cukru
1 jajo
Szczypta soli

2. Nadzienie:
200g marcepanu
2 średniej wielkości jabłka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki cynamonu

3. Dodatkowo:
5 czubatych łyżeczek dżemu morelowego
3-4 łyżki wrzątku
Garść migdałowych płatków
Masło do wysmarowania formy


PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto, wklejamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty (średnica 28cm). Podpiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
2. Marcepan scieramy na grubych oczkach taki, rozsypujemy na podpieczonym spodzie.
3. Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki, układamy na marcepanowej warstwie, lekko je w nią wpychając.


4. Na jabłkach równomiernie rozsypujemy cukier trzcinowy oraz cynamon.


5. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Gotową tartę wyjmujemy z piekarnika. Dżem morelowy zagotowujemy z wrzątkiem (by lekko go rozcieńczyć). Gorący wykładamy na upieczonej tarcie. Dekorujemy płatkami migdałowymi. Podajemy gdy dżem lekko zastygnie.










SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy