QUICHE FANTAZJA

Fantazja? Taaaak, dokładnie tak. Musicie wiedzieć, że bardzo wiele dań i wypieków, które wychodzą spod moich rąk są owocami mojej wyobraźni. I tym razem nie obyło się bez kulinarnego fantazjowania. Połączyłam wybrane składniki i powstał pyszny quiche. Znowu inny niż te, które dotychczas Wam proponowałam :) Mam nadzieję, że się skusicie na tą propozycję a przy innych okazjach na pozostałe: http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Quiche
Quiche, to bardzo wdzięczny temat. Można go wykorzystać w różnych formach, nawet jako przekąskę, czy drugie śniadanie :) Polecam! :)








SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g twardego masła
1 jajo
szczypta soli

2. Nadzienie:
2 marchewki
1 duży pomidor
0,5 dużej puszki gotowanej ciecierzycy
2 kiełbasy

3. Zalewa:
200g śmietany 18% do zup i sosów
3 jaja
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki mieszanki shoarma
świeżo mielony kolorowy pieprz

4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania formy.




PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Wyklejamy nim wysmarowaną wcześniej formę do tarty. Podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Cieciorkę odsączamy. Pozostałe warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę lub półksiężyce. Całość rozsypujemy równomiernie na podpieczonym spodzie.


3. Przygotowujemy zalewę: śmietanę mieszamy energicznie z jajami by składniki się połączyły. Dodajemy przyprawy, mieszamy. Zalewą przykrywamy farsz.


4. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 200 stopni.


5. Podajemy na ciepło lub na zimno w towarzystwie ulubionego sosu (lub nawet bez :D)




SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy