SZARLOTKOWE PLACUSZKI ŚNIADANIOWE

Jak pewnie zdążyliście zauważyć, rozsmakowuję się w różnego rodzaju plackach, placuszkach, pancakes itp. Mając trochę więcej czasu na przygotowanie śniadania (bez obaw- to trochę więcej nie oznacza godziny :P na śniadanie tego typu wystarczy około 15 minut) lubię przygotować coś z tej grupy, ponieważ w zależności od wybranej przeze mnie mąki i dodatków, zawsze mogą smakować inaczej. A o to przecież w życiu chodzi! Nuda kulinarna u mnie nie ma szans bytu. Może się zarazicie i złapiecie tzw. bakcyla :D Do dzieła! Po co tracić czas- minuty lecą :) Tym razem propozycja szarlotkowa :D






SKŁADNIKI  (na 3 osoby):
1,5 szklanki mąki ryżowej  (można zastąpić pszenną jeśli nie macie ryżowej)
300g jogurtu naturalnego
2 jaja
3 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowego
Szczypta soli



PRZYGOTOWANIE:
1. Jabłko myjemy, osuszamy, wycinamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach (razem ze skórką).
2. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno.
3. W misce umieszczamy mąkę, żółtka, jogurt, proszek, sól, cynamon oraz cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pianę z białek, mieszamy by uzyskać gładką i puszystą masę. Dodajemy starte jabłko, mieszamy.
4. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanej suchej patelni na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.





SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy