PLACKI DYNIOWO - GRYCZANE

Jesień to nie tylko sezon na jabłeczniki, ale także na wypieki i wyroby z dyni. Internet bombarduje przepisami dyniowymi ze wszystkich stron, więc i ja dorzucę swoje 3 grosze :P by nie zanudzać- przepis łatwy, prosty i przyjemny a do tego pyszny. Łapcie. Myślę, że nie będziecie żałować.
A w wolnej chwili zapraszam do zakładki KASZA :)
http://lubie-gary.blogspot.com/search/label/Kasza







SKŁADNIKI:
1 szklanka kaszy gryczanej
500g dyni
3 jaja
1-1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
Sól do smaku

Dodatkowo: mozzarella/ żółty ser



PRZYGOTOWANIE:
1. Kaszę gotujemy na sypko w proporcji 1:2. Odstawiamy do wystudzenia.
2. Dynię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do kaszy.
3. Jajka roztrzepujemy, wlewamy do kaszy i dyni. Dodajemy gałkę oraz sól i mieszamy do połączenia się składników.
4. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje masy tworząc placki (ja zrobiłam 9 dosyć grubych).
5. Zapiekamy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie kazdy placek lekko przykrywamy serem i zapiekamy kolejne 10 minut (Do rozpuszczenia sera).
6. Podajemy z ketchupem lub ulubionym sosem.






SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy