TARTA Z JEŻYNOWĄ GALARETKĄ

Pora na coś jeżynowego. Wprawdzie sezon w zasadzie się kończy, ale do dzisiejszego wypieku nie potrzebujecie swieżych owoców - świetnie sprawdzą się również mrożone. Ja mam dosyć spory zapas, dlatego chętnie je teraz wykorzystuje ;) dziś tarta z pyszną galaretką przygotowaną z jeżyn. Jeśli macie ochotę na inny wypiek- zajrzyjcie do przepisu na sernik z jeżynowym musem, który proponowałam jakiś czas temu ;) http://lubie-gary.blogspot.com/2016/03/sernik-z-musem-jezynowym.html






SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód
200g mąki pszennej
100g zimmego masła
1 jajo
1 łyżka cuktu
Szczypta soli

2. Galaretka
400g jeżyn (mogą być mrożone)
4 łyżki cukru (można dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne)
2 łyżeczki cynamonu
4 czubate łyżki żelatyny

3. Krem
1 opakowanie mascarpone
100g mlecznej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mleka

4. Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy



PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (na spód)  zagniatamy szybko gładkie ciasto. Wyklejamy nim przygotowaną wcześniej formę do tarty. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
2. W garnku zagotowujemy jeżyny z cukrem i cynamonem. Cały czas mieszamy, by owoce się nie przypaliły. Gdy owoce się rozgotują dodajemy żelatynę cały czas mieszając- żelatyna się rozpuści i nie powstaną grudki.
3. Gorącą galaretkę wylewamy na spód i odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia.


4. Gdy galaretka stężeje, przygotowujemy krem- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mascarpone oraz mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Wykładamy na galaretkę, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki by całość stężała.






SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy