TARTA Z JEŻYNOWĄ GALARETKĄ

Pora na coś jeżynowego. Wprawdzie sezon w zasadzie się kończy, ale do dzisiejszego wypieku nie potrzebujecie swieżych owoców - świetnie sprawdzą się również mrożone. Ja mam dosyć spory zapas, dlatego chętnie je teraz wykorzystuje ;) dziś tarta z pyszną galaretką przygotowaną z jeżyn. Jeśli macie ochotę na inny wypiek- zajrzyjcie do przepisu na sernik z jeżynowym musem, który proponowałam jakiś czas temu ;) http://lubie-gary.blogspot.com/2016/03/sernik-z-musem-jezynowym.html






SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód
200g mąki pszennej
100g zimmego masła
1 jajo
1 łyżka cuktu
Szczypta soli

2. Galaretka
400g jeżyn (mogą być mrożone)
4 łyżki cukru (można dać więcej jeśli owoce są bardzo kwaśne)
2 łyżeczki cynamonu
4 czubate łyżki żelatyny

3. Krem
1 opakowanie mascarpone
100g mlecznej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mleka

4. Dodatkowo:
Masło do wysmarowania formy



PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (na spód)  zagniatamy szybko gładkie ciasto. Wyklejamy nim przygotowaną wcześniej formę do tarty. Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Odstawiamy do wystudzenia.
2. W garnku zagotowujemy jeżyny z cukrem i cynamonem. Cały czas mieszamy, by owoce się nie przypaliły. Gdy owoce się rozgotują dodajemy żelatynę cały czas mieszając- żelatyna się rozpuści i nie powstaną grudki.
3. Gorącą galaretkę wylewamy na spód i odstawiamy do stężenia i całkowitego wystudzenia.


4. Gdy galaretka stężeje, przygotowujemy krem- czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mascarpone oraz mleko. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiego kremu. Wykładamy na galaretkę, równomiernie rozsmarowujemy. Wstawiamy do lodówki by całość stężała.






SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy