SERNIK NA ZIMNO "WSPOMNIENIE LATA"

SKŁADNIKI:
1. Spód :
320g nutelli
200g herbatników pełnoziarnistych
2. Galaretka:
300g czerwonych porzeczek
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki żelatyny
3. Masa serowa:
750g ricotty
1 galaretka truskawkowa
300ml wrzątku
4. Dodatkowo:
Ciasteczka w czekoladzie do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
1. Herbatniki blendujemy na proszek. Dodajemy nutellę, miksujemy do uzyskania jednolitej masy, którą wyklejamy spód tortownicy (średnica 28cm). Wstawiamy do lodówki.
2. Porzeczki smażymy w garnku z nieprzywierającą powłoką. Gdy się rozgotują, dodajemy miód oraz cynamon i mieszamy. Energicznie mieszając wsypujemy żelatynę - należy mieszać szybko i dokładnie by z żelatyny nie powstały grudki. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
3. Chłodną, lekko tężejącą galaretkę wykładamy na spód i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
4. Gdy galaretka zastygnie, przygotowujemy warstwę serową. Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 300ml wrzątku. Lekko ciepłą wlewamy do przygotowanej ricotty, miksujemy. Masa będzie rzadka! Powoli wlewamy ja do tortownicy i ponownie wstawiamy do lodówki. Gotowy sernik dekorujemy gdy masa lekko stężeje (15-20 minut).
SMACZNEGO!!!
Komentarze
Prześlij komentarz