PLACEK CZEKOLADOWY Z PIANKĄ I JAGODAMI

Ciasto, które chcę Wam dziś zaproponować powstało z dedykacją dla pewnej szalonej, zawsze uśmiechniętej i zwariowanej przyszłej Mamusi, która umawiając się ze mną na kawę trajkotała jak to ma tzw. fazę na wszystko co jagodowe. Znając ciążę, ciężarne i ich zachcianki, postanowiłam spełnić jej kulinarne marzenie. Bo co może być piękniejszego, niż szczęśliwa Mama? Puściłam wodze fantazji i jak się okazało zarówno przyszła Mama jak i Tatuś byli zadowoleni :) Ciasto zniknęło, więc teraz po wszystkich emocjach spisuję dla Was przepis :) Wiem, że sezon na jagody powoli dobiega końca, ale możecie je w przyszłości zastąpić borówką amerykańską, malinami czy innymi ulubionymi owocami. Nie bójcie się eksperymentować. W razie czego, służę radą :)







SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
1 kostka Kasi
350g mąki pszennej
2 łyżki cukru
5 żółtek
3 czubate łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

2. Pianka:
5 białek
2 opakowania budyniu waniliowego (niemiecki z lidla :D)
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1,5 szklanki kokosu

3. Dodatkowo:
600g jagód
cukier puder do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników (oprócz kakao) szybko zagniatamy ciasto. Jeśli zbyt mocno się klei, lekko podsypujemy mąką. Oddzielamy 1/4 ciasta, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w zamrażalniku.
2. Do pozostałych 3/4 ciasta dodajemy kakao i zagniatamy do uzyskania jednolitego koloru.
3. Gotowym ciastem wyklejamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (wymiary: 23x32cm). Podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.


4. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, budyń i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy na wolnych obrotach, by uzyskać puszystą gładką masę. Dodajemy kokos, mieszamy.
6. Gotową piankę wylewamy na podpieczony spód.
7. Równomiernie rozsypujemy jagody.


8. Część ciasta, którą przechowywaliśmy w zamrażalniku scieramy na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozsypujemy na cieście. (Ważne by zrobić to dosyć szybko, tak aby ciasto nie zdążyło zmięknąć- wtedy równomiernie rozsypiemy posypkę, a nie będą tworzyć się kule ).


9. Pieczemy w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 55-60 minut. Gotowe ciasto odstawiamy do wystudzenia. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.






SMACZNEGO!!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy