MORELOWY PLACEK DROŻDŻOWY

Drożdżowe wypieki, jak zdążyliście się już przekonać, bardzo często u mnie goszczą. Przychodzi impuls, wyciągam potrzebne składniki i za kilka chwil ciasto rośnie. A potem głowa kombinuje z czym i w jakiej postaci tym razem je zrobić :) tak było i tym razem :) Jako, że owoców sezonowych jest mnóstwo, wykorzystałam morele :) Wypróbujecie? :)








 SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
500g mąki pszennej
30g drożdży
150ml ciepłego mleka
60g cukru
100g roztopionego masła
2 jaja
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
500g moreli

2. Kruszonka:
50g masła
30g cukru
100g mąki pszennej
1 opakowanie cukru wanilinowego

3. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji







PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy z łyżką cukru w ciepłym mleku. Zasypujemy łyżką mąki i odstawiamy w ciepłe miejsce aż zaczyn zacznie pracować.
2. W misce przygotowujemy pozostałe składniki. Wlewamy zaczyn drożdżowy i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. (Im dłużej, tym lepiej- minimum 10 minut). Przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy do podwojenia objętości (u mnie zwykle 2h).
3. Morele myjemy, osuszamy, wyciągamy pestki i kroimy na księżyce grubości około 0,5cm.
4. Z podanych składników zagniatamy gładką kruszonkę.
5. Wyrośnięte ciasto szybko zagniatamy, rozwałkowujemy na wymiar blaszki (25x40cm) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Nakłuwamy je widelcem a następnie równomiernie rozkładamy przygotowane wcześniej morele, lekko dociskając je do ciasta. Morele przykrywamy kruszonką- możemy zetrzeć ją na tarce lub rwać rękami na mniejsze części (ja wybrałam ręce :P).
6. Tak przygotowane ciasto przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy do napuszenia na 30minut.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 30-35 minut ( z funkcją termoobieg).
8. Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia, dekorujemy cukrem pudrem i.... konsumujemy (najlepsze jeszcze lekko ciepłe!)







SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy