BABKA SZAFRANOWA

Zgodnie z tradycją, na moim świątecznym stole wśród wielu innych babek zawsze musi znaleźć się drożdżowa :) klasyk, ale pojawia się w różnych odsłonach. W tym roku na 100% pojawi się szafranowa ;) jest puszysta, delikatna, wręcz rozpływa się w ustach i gdy ostatni raz ją robiłam zniknęła szybciej niż ja przygotowałam. Na dodatek wg mnie jest piękna i potrafi cieszyć oko. Fani drożdżowych wypieków - będziecie zadowoleni :)






SKŁADNIKI:
550g mąki pszennej
200 + 50 ml mleka
20g drożdży
80g cukru
80g masła
5 żółtek
2 szczypty szafranu
Szczypta soli
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Lukier:
2 białka
2 szklanki cukru pudru

50g kandyzowanej skórki pomarańczowej do dekoracji

Masło do wysmarowania formy
Mąką do obsypania formy




PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowujemy zaczyn: 200ml mleka podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże z 1 łyżeczką cukru. Zasypujemy 3 łyżkami i odstawiamy na 15-20 minut.
2. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystygnięcia.
3. Szafran zalewamy 50ml gorącego mleka i odstawiamy.
4. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy, mleko z szafranem, masło oraz szczyptę soli i całość dokładnie zagniatamy. Wyrabiamy ciasto minimum 10 minut (im dłużej tym lepiej). Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać odrobinę mleka. Dodajemy skórkę kandyzowaną i zagniatamy przez chwilę.
5. Gotowe ciasto wykładamy do miski, przykrywamy lnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swą objętość)..
6. Formę do babki (dużą) smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia na 20minut a następnie pieczemy 50-55 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną babkę wyciągamy z formy i studzimy.
7. Gdy babka wystygnie przygotowujemy lukier: białka ubijamy z cukrem pudrem do uzyskania gładkiego gęstego lukru.
8. Lukrujemy babkę i dekorujemy skórką pomarańczową. Babka jest gotowa do spożycia jak tylko zastygnie lukier :)



 






SMACZNEGO!!!! 


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy