WARSTWOWY SERNIK NA ZIMNO Z NUTĄ KAJMAKOWĄ (bez pieczenia)

Dzisiejsze ciasto jest w zasadzie nieco inną wersją tego, które pewnie jest Wam dobrze znane. Chodzi mi o ciasto "3bit". Nie miałam jednak ochoty na śmietanową warstwę a od dłuższego czasu chodził za mną sernik na zimno, dlatego tym razem postawiłam na takie smaki. Do tego kajmak a jak kajmak to? WIELKANOC! :D Kto się skusi i przygotuje je na swój wielkanocny stół? Las rąk widzę! :D To do dzieła :)






SKŁADNIKI:
1. MASA BUDYNIOWA:
2 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
700ml mleka
3 płaskie łyżki cukru
200g miękkiego masła

2. MASA SEROWA:
750g ricotty
250g mascarpone
2 galaretki cytrynowe
400ml wrzątku

3. DODATKOWO:
2 duże opakowania herbatników (tak, wiem będzie za dużo, ale coś trzeba podjadać w trakcie przygotowania :P)
1 opakowanie masy krówkowej o smaku kajmaku Helio
1 opakowanie płatków migdałowych



PRZYGOTOWANIE:
1. W garnku zagotowujemy 400ml mleka. Proszek budyniowy wraz cukrem rozpuszczamy w 300 ml mleka. Gdy pozostałe mleko się zagotuje, cały czas mieszając, wlewamy budyń. Chwilę gotujemy na wolnym ogniu do uzyskania gęstej konsystencji. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
2. Miękkie masło miksujemy do uzyskania białego kremu. Porcjami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy aż znikną wszystkie grudki.
3. Formę o wymiarach       wykładamy papierem do pieczenia, na dnie równomiernie rozkładamy herbatniki. Wykładamy krem budyniowy, wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą herbatników.
4. Masę krówkową wkładamy na 5-10 minut do naczynia z wrzątkiem (gdy się rozgrzeje, łatwiej będzie nam ją rozsmarować na herbatnikach), następnie wykładamy na warstwę herbatników, rozsmarowujemy. Formę z ciastem wkładamy do lodówki by 2 warstwy nieco stężały.
5. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Gdy będą lekko ciepłe, przygotowujemy ser- oba rodzaje umieszczamy w misce, miksujemy do połączenia a następnie miksując na wolnych obrotach, cienkim strumieniem wlewamy galaretkę. Miksujemy do momentu gdy masa zacznie lekko tężeć. Wylewamy masę serową na stężałą masę krówkową, wyrównujemy, dekorujemy płatkami migdałowymi.
6. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Warto przygotować je dzień wcześniej- herbatniki zmiękną i łatwiej będzie się je kroiło.







SMACZNEGO!!! :)


P.S. Jeśli chcecie, masę krówkową i masę serową możecie oddzielić trzecią warstwą herbatników, chyba że będziecie ich tak dużo podjadać, że przed trzecią warstwą znikną wszystkie :D :D


Komentarze

  1. To musi być pyszne :) Wszystkie składniki mam, chyba spróbuję zrobić :) Tylko żeby czasu mi wystarczyło ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Przynajmniej wiem że wszystko się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To zdecydowanie ciasto dla mnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy