CYNAMONOWY WIENIEC

Cynamon to przyprawa, którą zawsze mam w dużym zapasie. Potrafi ciekawie podkręcić smak wielu wypieków. Bułeczki cynamonowe są już słynne od ładnych paru lat. Ja je uwielbiam a Wy? Mam nadzieję, że tak, ponieważ tym razem mam dla Was propozycję pysznego pieczywa cynamonowego. Sekret? Chałkowe ciasto, dużo cynamonu i jeszcze więcej serca. Co Wy na to? :)
Jak dla mnie ideał. Zwłaszcza, że powoli będziemy wchodzić w świąteczny czas :)




SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżki cukru
szczypta soli

2. Nadzienie:
100g miękkiego masła
2 łyżki cukru trzcinowego
3 łyżeczki cynamonu

3. Dodatkowo:
olej do natłuszczenia tortownicy


PRZYGOTOWANIE:
1. W misie przygotowujemy wszystkie potrzebne do ciasta składniki. Zagniatamy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta (musimy zagniatać minimum 10-15 minut). Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2 godziny (do podwojenia objętości).
2. Miękkie masło miksujemy z cukrem trzcinowym oraz cynamonem.
3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy a następnie rozwałkowujemy na prostokątny placek o grubości około 0,5 cm (wymiary około 40x30cm).
4. Na placku równomiernie rozsmarowujemy przygotowane wcześniej masło cynamonowe, z jednej strony (na dłuższym brzegu) zostawiając 2cm marginesu- by ciasto dobrze się skleiło po zwinięciu.
5. Ciasto zwijamy w ciasny rulon- wzdłuż krótszego brzegu (rulon ma być długi).
6. Zwinięty rulon umieszczamy na oprószonej mąką stolnicy, sklejoną stroną do dołu. Jest on dosyć gruby, dlatego można go jeszcze nieco rozciągnąć. Ostrym nożem przecinamy go wzdłuż (z jednej strony zostawiając 1,5-2cm by całość się nie rozpadła).
7. Utworzone pasma zawijamy wokół siebie. Z utworzonej "śruby" tworzymy koło (czyli nasz wieniec). Przekładamy go do wysmarowanej olejem tortownicy (średnica 28cm), przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na 15 minut do ponownego napuszenia.
8. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Ja od siebie proponuję masło lub jeszcze dodatek domowej konfitury/ miodu.








SMACZNEGO!!!!




P.S. Wieniec można upiec również na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

P.P.S. Poszczególne etapy przygotowania znajdziecie w przepisie na wieniec bazyliowy, KLIK
Zwijamy wszystko tak samo :)



Komentarze

  1. Bardzo lubię cynamon, więc takie ciacho chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O łał! to nie dość, że pewnie przepyszne to wygląda niesamowicie! :o

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smakuje obłędnie :) i rzeczywiście cieszy również oko, dziękuję :)

      Usuń
  3. super wygląda! uwielbiam cynamonowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy