BAZYLIOWY WIENIEC

Ciepłe, świeże i przede wszystkim domowe pieczywo to u mnie podstawa. Gdy tylko mam trochę więcej czasu, zabieram się za jego przygotowanie. Potrzebne składniki zawsze są w pogotowiu, więc nigdy nie mam z tym problemu. Wbrew temu, co myśli wielu z Was, nie wymaga to dużego nakładu pracy. Owszem- potrzebny jest czas, ponieważ podstawą pysznego drożdżowego wypieku jest czas. Co jeszcze jest potrzebne? Ciepło, ciepło i jeszcze raz ciepło :) A oprócz mąki, drożdży i kilku prostych składników wystarczą do tego 2 ręce i serce. Ot i cała tajemnica :) W każdy swój wypiek wkładam dużą ilość serca :) Ja miałam wszystko, co potrzebne, dlatego przygotowałam pyszny, pachnący drożdżami i pesto wieniec. Możecie przygotować go na śniadanie, czy kolację. Nam najlepiej smakował z oliwą z oliwek (taki sposób zjadania świeżego pieczywa odpowiada nam najbardziej), jednak Wy możecie wykorzystać do niego sos czosnkowy lub inny ulubiony dodatek. Szczegóły poniżej :)





SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
450g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
25g świeżych drożdży (lub 7g suchych)
300ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
2 łyżki otrębów  (użyłam orkiszowych) - można pominąć jeśli nie macie
2 łyżeczki bazylii
2 łyżeczki mielonej kolendry
Szczypta soli

2. Masło pesto:
1 pęczek bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
40g miękkiego masła

3. Dodatkowo:
Słonecznik  (ja zużyłam 3 garści)





PRZYGOTOWANIE:
1. Do naczynia z ciepłą wodą dodajemy drożdże, cukier i dokładnie mieszamy. Zasypujemy łyżką cukru i odstawiamy na 5-10min aż drożdże zaczną pracować.
2. W misce przygotowujemy mąkę, oliwę z oliwek oraz przyprawy.
3. Gdy drożdże ruszą, dodajemy je do reszty składników i zagniatamy ciasto aż będzie idealnie gładkie (minimum 10 minut). W razie potrzeby podsypujemy mąką. Wyrobione ciasto odstawiamy na 2h do wyrośnięcia.
4. MASŁO PESTO: Listki bazylii myjemy, osuszamy, umieszczamy w misie blendera (lub innym naczyniu w którym będziemy blendować). Dodajemy oliwę z oliwek, czosnek oraz miękkie masło. Blendujemy do otrzymania gładkiego masła.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je przez chwilę. Następnie oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto na prostokąt (wymiary około 43x30cm).
6. Przygotowane wcześniej masło rozsmarowujemy na placku zostawiając od góry około 2 cm (by rulon dobrze się skleił). Równomiernie rozsypujemy słonecznik.


7. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dolnego brzegu do góry (ważne by zrobić to dokładnie- rulon powinien być ciasno zwinięty).
8. Zwinięty rulon umieszczamy na oprószonej mąką stolnicy, sklejoną stroną do dołu. Jest on dosyć gruby, dlatego można go jeszcze nieco rozciągnąć. Ostrym nożem przecinamy go wzdłuż (z jednej strony zostawiając 1,5-2cm by całość się nie rozpadła).


9. Utworzone pasma zawijamy wokół siebie. Z utworzonej "śruby" tworzymy koło (czyli nasz wieniec). Przekładamy go na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce do napuszenia.


10. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.








SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy