LAWENDOWE PANCAKES KUKURYDZIANO- ORKISZOWE

Kilka dni temu dotarła do mnie bardzo fajna paczuszka. Zawierała jeden z moich ulubionych składników, który bardzo często wykorzystuję w swojej kuchni. Firma Huzar wysłała do mnie miody w 3 różnych smakach. Jednym z nich był Lawendowy. Trochę mnie już znacie, dlatego nie jest dla Was nowością, że bardzo lubię lawendę. Dlatego na pierwszy ogień poszedł właśnie ten miód. Przygotowałam lawendowe pancakes, do których oprócz wysuszonych wcześniej kwiatów lawendy dodałam miodu. Efekty? Przekonajcie się sami :)







SKŁADNIKI:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka mąki orkiszowej jasnej
400g jogurtu naturalnego
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
2 łyżki oleju
1 łyżka kwiatów lawendy
1 łyżka miodu lawendowego

dodatkowo:
miód lawendowy do podania :)



PRZYGOTOWANIE:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
2. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz piany z białek i kwiatów lawendy), miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodajemy pianę z białek i kwiaty, delikatnie mieszamy, tylko do połączenia się składników.
4. Masę nakładamy łyżką na suchą, rozgrzaną patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
5. Gotowe pancakes wykładamy na talerz, dekorujemy miodem.







SMACZNEGO!!!!



P.S. Jeśli macie trudności z uformowaniem placuszków, świetnie sprawdzi się w tym celu patelnia do placków dostępna w różnych wariantach w sklepie Garneczki
Piękną lawendową paterę znajdziecie TUTAJ

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy