CHLEB JOGURTOWY

SKŁADNIKI:
1. Zaczyn:
250g jogurtu naturalnego
150ml ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
100g mąki żytniej razowej
300g mąki pszennej
2. Pozostałe składniki:
200g mąki pszennej
50ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce przygotowujemy zaczyn- mieszamy wszystkie podane składniki. Miskę przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na minimum 12 godzin.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dosyć lepkie).
3. Zagniecione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni z funkcją termoobieg.
SMACZNEGO!!!!
Komentarze
Prześlij komentarz