CHLEB JOGURTOWY

Przepisów śniadaniowych znajdziecie na moim blogu całkiem sporo. Będą w tej zakładce królowały pancakes oraz bułki. Pora na mały przerywnik w postaci pysznego i bardzo łatwego w przygotowaniu chleba. Jest pyszny. Poniżej znajdziecie wszystkie szczegóły potrzebne do przygotowania pysznego bochenka. Jeśli lubicie stosować dodatki do pieczywa- nie bójcie się. Śmiało możecie dodać ulubione bakalie, zioła czy płatki. Powodzenia! :)






SKŁADNIKI:
1. Zaczyn:
250g jogurtu naturalnego
150ml ciepłej wody
1 opakowanie suchych drożdży
100g mąki żytniej razowej
300g mąki pszennej

2. Pozostałe składniki:
200g mąki pszennej
50ml ciepłej wody
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki bazylii




PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce przygotowujemy zaczyn- mieszamy wszystkie podane składniki. Miskę przykrywamy cienkim ręcznikiem i odstawiamy na minimum 12 godzin.
2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie zagniatamy (ciasto będzie dosyć lepkie).
3. Zagniecione ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch oprószamy mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia.
4. Pieczemy 45 minut w temperaturze 220 stopni z funkcją termoobieg.





SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy