PACZUSZKI Z TORTILLI Z KURCZAKIEM I MOZZARELLĄ

Tortilla daje nam wiele możliwości na różnego rodzaju przekąski, czy dania główne. Ja sama podaję ją pod różnymi postaciami. Smakuje dobrze zarówno na ciepło jak i w wersji zimnej. Tym razem chcę Wam zaproponować ciepłą wersję obiadową/ lunchową (czy może również na kolację?) Jakie ma zalety oprócz tego, że jest pyszna? Cóż.... Czas nie jest z gumy, a to danie przygotowuje się w ekspresowym tempie! :)








SKŁADNIKI:
600g fileta z kurczaka
2 duże pomidory
1 opakowanie mozzarelli
6 płatów tortilli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
Garść świeżych listków mięty (pokrojonych lub poszarpanych)
Sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:
Listki bazylii do dekoracji
olej do smażenia





PRZYGOTOWANIE:
1. Kurczaka myjemy, osuszamy. Kroimy na niewielkie kawałki/ paski, przyprawiamy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, Przekładamy kurczaka, chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, dusimy na niewielkim ogniu do odparowania nadmiaru wody.
3. Mozzarellę ścieramy na grubych oczkach.
4. Na płaty tortilli wykładamy farsz, posypujemy mozzarellą. Dodajemy trochę mięty.


5. Całość zamykamy w prostokątną/ kwadratową paczuszkę.
6. Gotowe paczuszki zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku (tylko do rozpuszczenia się sera).
7. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem.




SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy