CIASTO JOGURTOWO - KOKOSOWE Z JAGODAMI

Sezon owocowy w pełni. Ostatnio moje wypieki zdecydowanie zdominowały jagody. To owoce, których dostępność jest dosyć mocno ograniczona przez krótkie ramy czasowe, dlatego zawsze staram się wykorzystać go maksymalnie. Dziś błyskawiczna propozycja, którą możecie wykorzystać nie tylko z jagodami. Tak naprawdę to ciasto możecie wypiekać przez cały rok, z takimi owocami, jakie są w danym momencie dostępne. Wypróbujcie, nie będziecie żałować :)








SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
450g umytych i osuszonych jagód
3 jaja
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 duży kubek jogurtu naturalnego (400g)
2 szklanki wiórków kokosowych
0,5 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki oprócz kokosu o jagód. Całość miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Do masy dodajemy kokos, mieszamy by równomiernie się rozmieścił w cieście.
3. Gotowe ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (u mnie wymiary 24x24cm). Wyrównujemy, rozsypujemy jagody.
4. Pieczemy 55-60 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg (do suchego patyczka).
5. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.









SMACZNEGO!!!




P.s. Formę, którą wykorzystałam do wypieku ciasta znajdziecie na stronie sklepu Zasmakuj radości.
Porcelanę znajdziecie na stronie sklepu DUO- GIFT




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy