BUŁECZKI WŁOSKIE

Śniadaniowe przepisy cieszą się wśród Was dużą popularnością. Domyślam się, że zwykle większość z Was nie ma czasu na jakieś wymyślne posiłki z rana. Ja sama zaliczam się do tej grupy. Jednak tak jak wspominałam wiele razy, czasem nie trzeba wiele wysiłku, by przygotować pyszne śniadanie. Bez obaw- nie jestem na tyle zakręcona by wstawać o 3 czy 4 nad ranem i wypiekać świeże bułki nim wyjdę do pracy. O nie- jestem zdecydowanie nocnym markiem, pieczywo zwykle wypiekam późnym wieczorem bądź w nocy, co często ma swoje skutki w postaci przegapienia budzika, lecz kto by się tym przejmował, skoro na śniadanie można zjeść pyszną bułkę? Wypróbujcie sami. Według mnie zdecydowanie warto. Nawet jeśli wiąże się to z poranną gonitwą ponieważ dźwięk budzika nie był w stanie wyrwać mnie na czas :P









SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej chlebowej typ 750
300ml ciepłego mleka
2 łyżki oliwy z oliwek
1 opakowanie suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 opakowanie mieszanki sałatkowej Italia (firma Helio)

dodatkowo:
Olej do wysmarowania foremek
Mąka do podsypywania
10 ceramicznych sufletówek (lub foremek na muffinki)




PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki (oprócz mieszanki italia). Całość zagniatamy do uzyskania gładkiego, bardzo elastycznego ciasta. (Czas zagniatania powinien być nie krótszy niż 10-15 minut).
2. Do gładkiego ciasta wsypujemy mieszankę sałatkową, chwilę zagniatamy.
3. Zagniecione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2h do podwojenia objętości.
4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy z nich okrągłe bułeczki.
5. Każdą bułeczkę oprószamy mąką, przekładamy do foremek.
6. Gotowe bułeczki przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
7. Bułeczki pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg.










SMACZNEGO!!!



P.S. Foremki nie są konieczne, jeśli takich nie macie, bułeczki można upiec na zwykłej blasze.
P.P.S. Mieszankę sałatkową italia można zastąpić ziarnem słonecznika, pestkami dyni oraz orzeszkami pinii w wybranych przez Was proporcjach.



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy