TARTA JABŁKOWA Z CZEKOLADĄ I AGRESTEM


Mimo, że nie lubię kotów, czasami mam wrażenie, że mam z nimi coś wspólnego. Bardzo lubię chodzić własnymi ścieżkami... Dlatego gdy u wszystkich królują wypieki z rabarbarem, u mnie nieco inny, ale też owocowy temat. Jabłka, czekolada oraz.... agrest :) Mam nadzieję, że tym zachęcę Was do dalszej lektury. Trochę się również wytłumaczę... żeby nie było, aż takim dziwolągiem nie jestem, klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem jest już za mną, a przepis na nie znajdziecie TUTAJ








SKŁADNIKI:
1. Kruchy spód:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1 jajo
1 łyżka cukru
szczypta soli

2. Nadzienie:
2 średniej wielkości jabłka
100g mlecznej czekolady Terravita
2 budynie waniliowe
1 łyżka cukru
200ml mleka

3. Dekoracja:
200ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta mąki ziemniaczanej
garść suszonego agrestu Becla

4. Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek








PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na dwie równe części i dokładnie wyklejamy wysmarowane wcześniej podłużne formy do tart. (Ważne, by nie powstały dziury !! w innym wypadku budyń wycieknie).
2. Ciasto podpiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
3. Jabłka myjemy, osuszamy, dzielimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cienkie plasterki. Układamy równo na podpieczonych spodach.


4. W mleku rozpuszczamy budyń oraz cukier. Równomiernie rozlewamy na wyłożonych jabłkach.
5. Czekoladę kroimy na małe kawałki, rozsypujemy.
6. Tarty zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
7. Gotowe tarty odstawiamy do wystudzenia. Gdy całkowicie wystygną, ubijamy śmietanę z cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną, Dekorujemy wedle uznania.
8. Całość wykańczamy suszonym agrestem.









SMACZNEGO!!!! :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy