RÓŻOWA PANTERA
Jak to zwykle u mnie bywa, jest ochota na ciasto, czasu nie ma zbyt wiele a składniki w lodówce bywają różne. Tak było i tym razem. W dodatku inicjatywę upieczenia ciasta rzuciła Najmłodsza. Szybko zrobiłam przegląd dostępnych produktów, czasu na wypieki było zdecydowanie za mało na większe szaleństwa więc postanowiłam upiec najzwyklejszą babkę, ale... by było ciekawiej a także by wywołać jeszcze szerszy niż zwykle uśmiech na twarzy Najmłodszej, wzbogaciłam ją w czerwony barwnik. Tak oto powstała "różowa pantera". A jak znikała? Jeszcze szybciej :D
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
200ml mleka
100g roztopionego masła
1 opakowanie proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
Około 40 kropli czerwonego barwnika dr oetker
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce łączymy wszystkie płynne składniki (oprócz barwnika).
2. Stopniowo dosypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Porcjami na przemian nakładamy kremowe i różowe ciasto. Gdy zużyjemy oba kolory, patyczkiem robimy wężyk wzdłuż ciasta.
5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO!!!
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
2 jaja
200ml mleka
100g roztopionego masła
1 opakowanie proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru trzcinowego
Około 40 kropli czerwonego barwnika dr oetker
PRZYGOTOWANIE:
1. W misce łączymy wszystkie płynne składniki (oprócz barwnika).
2. Stopniowo dosypujemy mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik i miksujemy do uzyskania jednolitego koloru.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Porcjami na przemian nakładamy kremowe i różowe ciasto. Gdy zużyjemy oba kolory, patyczkiem robimy wężyk wzdłuż ciasta.
5. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg. Gotowe ciasto można udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO!!!
Wygląda smacznie i pewnie migiem znika z talerza
OdpowiedzUsuńdokładnie tak to wygląda!
UsuńFajna nazwa i na pewno pyszna babka!
OdpowiedzUsuń