NALEŚNIKI A'LA BOLOGNESE W SOSIE BESZAMELOWYM

Już pewnie kiedyś wspominałam, że naleśniki to bardzo wdzięczny temat. Przede wszystkim ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a to jest szczególnie ważne, gdy żyjemy w ciągłym biegu. Poza tym, dają duże pole manewru jeśli chodzi o sposób ich przygotowania. Takie tematy bardzo lubię- nie pozwalają na nudę. Dlatego tym razem mam dla Was pyszną propozycję wytrawnego dania, którego główną komponentą są właśnie naleśniki. Mam nadzieję, że się skusicie i polubicie.









SKŁADNIKI:
1. Naleśniki:
30dag mąki pszennej
3 jaja
1,5 szklanki mleka
300 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli

2. Farsz mięsny:
500g mięsa mielonego
1 cebula
puszka krojonych pomidorów
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka przyprawy garam masala
przyprawy: oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, kolorowy pieprz (ilość wedle własnego podniebienia, ja daję ich stosunkowo dużo)

3. Sos beszamelowy:
1/4 kostki masła
3 czubate łyżki maki
400ml mleka
1 łyżeczka gałki muszkatałowej

4. Dodatkowo:
1 opakowanie mozzarelli



PRZYGOTOWANIE:
FARSZ:
1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone, smażymy. Po kilku minutach dodajemy pomidory, wszystkie przyprawy i dusimy. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i całość dokładnie mieszamy.
2. Gotowy farsz blendujemy by uzyskać jednolity farsz bez większych grudek mięsa.

SOS BESZAMELOWY: (najlepiej jest go przygotować w nieprzywierającym garnku)
1. Roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy kilka minut cały czas mieszając, by się nie przypaliło.
2. Powoli dodajemy mleko cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Po wlaniu całej objętości mleka  dodajemy gałkę muszkatałową oraz sól i gotujemy chwilę na wolnym ogniu by sos trochę zgęstniał. Jeśli zbyt mocno zgęstnieje, dodajemy mleko.

NALEŚNIKI:
1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek), dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho). Odstawiamy do wystygnięcia.
4. Na każdy naleśnik nakładamy farsz (tak jak na zdjęciu). Następnie go zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.



5. Przygotowane naleśniki zalewamy przygotowanym wcześniej sosem beszamelowym.
6. Mozzarellę odsączamy z zalewy, rwiemy na mniejsze kawałki, równomiernie ją rozsypujemy.


7. Całość zapiekamy 25 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.







SMACZNEGO!!!!



Komentarze

  1. U nas naleśniki ciągle i wciąż jadamy ale tylko podchodzą n na slodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też kiedyś tak miałam. Na szczęście to się zmieniło, ponieważ w wersji wytrawnej są równie pyszne :)

      Usuń
  2. Lubimy naleśniki ale najbardziej na słodko! ♥

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, słodkie zawsze jednak bardzo lubię również w wersji wytrawnej :)

      Usuń
  3. A co zrobić jak nie lubi się gałki muszkatołowej???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dodać zioła, które się lubi, jednak nie będzie to już wtedy prawdziwy beszamel :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy