PIEROGI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I WOŁOWINĄ

SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie)
1 jajo
łyżeczka oleju
szczypta soli
2. Nadzienie:
400g mielonej wołowiny
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki garam masala
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju
3. Dodatkowo:
wrzątek do ugotowania pierogów
smalec
1 mała cebula
PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dodajemy wodę i zagniatamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie przywiera do rąk. Można podsypać mąką w razie potrzeby, jednak gdy dodamy jej zbyt dużo, ciasto utraci swą elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka by nie wyschło.
2. Kaszę gotujemy na sypko z łyżką masła. Pozostawiamy do wystudzenia.
FARSZ:
1. Mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Smażymy, by mięso nie było surowe.
2. Gotowy farsz blendujemy.
3. Dodajemy ugotowaną i wystudzoną kaszę, całość dokładnie mieszamy
PIEROGI:
1. Ciasto rozwałkowujemy na cienko. Wycinamy okręgi (u mnie średnica 10cm).
2. Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu. Zaklejamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie.
3. Na patelni roztapiamy smalec. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na smalcu.
4. Gotowe pierogi polewamy smalcem z cebulką. Można podawać z ulubioną sałatką lub surówką.
SMACZNEGO!!!!
Ale pięknie zawiniete
OdpowiedzUsuńDziękuje! To sposób mojej babci :)
UsuńUwielbiamy pierogi 😍
OdpowiedzUsuńduociex-ro Heather Hodge click here
OdpowiedzUsuńrepergtiso
riaintrem_go_1990 Lorrie Hart XYplorer 23.50.0200
OdpowiedzUsuńSquirrels Reflector 4.0.2.114
PDF24 Creator 11.4
Nulled
chelmensnali