PIEROGI Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ I WOŁOWINĄ

Pierogi, to nieodłączny element mojej kuchni i diety. Na pierwszym miejscu zawsze stoją Babcine, ruskie. Nikt ich nie pobije, dlatego nawet nie próbuję. To jeden ze smaków, których nie da się podrobić. I niech tak zostanie. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by tworzyć nowe, również pyszne. Na blogu już jakiś czas temu utworzyłam dla Was pierogową zakładkę. Wystarczy kliknąć TUTAJ. Dziś dodaję do niej kolejną, pyszną propozycję. Co Wy na to? Macie już swoją ulubioną?









SKŁADNIKI:
1. Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
minimum 3/4 szklanki gorącej wody (tyle ile ciasto wchłonie)
1 jajo
łyżeczka oleju
szczypta soli

2. Nadzienie:
400g mielonej wołowiny
2/3 szklanki kaszy jęczmiennej
3 łyżeczki przecieru pomidorowego
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki garam masala
Sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju

3. Dodatkowo:
wrzątek do ugotowania pierogów
smalec
1 mała cebula





PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, tak by powstał kopiec. Tworzymy zagłębienie na środku i wbijamy jajo oraz szczyptę soli i łyżeczkę oleju. Dodajemy wodę i zagniatamy aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto, które nie przywiera do rąk. Można podsypać mąką w razie potrzeby, jednak gdy dodamy jej zbyt dużo, ciasto utraci swą elastyczność. Gotowe ciasto wkładamy do woreczka by nie wyschło.
2. Kaszę gotujemy na sypko z łyżką masła. Pozostawiamy do wystudzenia.

FARSZ:
1. Mięso podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Smażymy, by mięso nie było surowe.
2. Gotowy farsz blendujemy.
3. Dodajemy ugotowaną i wystudzoną kaszę, całość dokładnie mieszamy

PIEROGI:
1. Ciasto rozwałkowujemy na cienko. Wycinamy okręgi (u mnie średnica 10cm).
2. Na każdy okrąg nakładamy porcję farszu. Zaklejamy pierogi i gotujemy je około 6-8 minut w osolonej wodzie.


3. Na patelni roztapiamy smalec. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na smalcu.
4. Gotowe pierogi polewamy smalcem z cebulką. Można podawać z ulubioną sałatką lub surówką.














SMACZNEGO!!!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

Obserwatorzy