CHACZAPURI A'LA PIZZA

Wiecie, że nie lubię nudy. W dodatku większość czasu myślę o jedzeniu. Stąd biorą się wszystkie kulinarne pomysły. Czasem dostaję pytania kiedy to wszystko wymyślam. Trudno odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ bywa, że pomysły pojawiają się znikąd. Gdy znajdzie się chwila, smaki układają się w konkretne dania czy wypieki. Tym razem wracając z pracy byłam tak koszmarnie głodna, że potrzebowałam czegoś błyskawicznego w przygotowaniu. Udało się :) jako bazę wykorzystałam ciasto do chaczapuri. Co dalej? Zapraszam na szczegóły :)







SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
400g jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

100-150g wędliny
1 opakowanie mozzarelli
0,5 puszki kukurydzy

Suszony szczypiorek / ulubione zioła


PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy je na placek i wypełniamy nim wyłożone papierem do pieczenia dno tortownicy o średnicy 26-28cm.
2. Ciasto przykrywamy plastrami szynki. Równomiernie rozsypujemy kukurydzę.
3. Mozzarellę odsączamy, kroimy w plastry, rozkładamy na przygotowanych wcześniej składnikach.


4. Zapiekamy 20-25minut w temperaturze 200 stopni z funkcją termoobieg. Podajemy z ulubionym sosem/ ketchupem.








SMACZNEGO!!!!



P.S. Porcelanę którą wykorzystałam do prezentacji znajdziecie w KUCHNIA.SKLEP oraz w sklepie DUO



Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy