KEKS MATCHA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

Wiem, że wielu z Was kojarzy keks tylko ze Świętami. Ja nie ograniczam się z jego wypiekaniem do okresu około-świątecznego. W zależności od wybranych dodatków, może nie być zupełnie związany z Bożym Narodzeniem. Jednym z jego atutów a także powodem, dlaczego wypiekam go tak często, jest prostota wykonania. Zwykle mam w domu potrzebne składniki, więc w kilka chwil mogę przygotować pyszne ciasto :) Dzisiaj chcę Wam zaproponować wersję o tyle oryginalną, że wzbogaconą herbatą matcha. W towarzystwie prażonych orzechów laskowych i gorzkiej czekolady prezentuje się naprawdę pysznie. Kto się skusi? :)







SKŁADNIKI:
1. Keks:
200g miękkiego masła
200g mąki pszennej
100g mąki ziemniaczanej
2 czubate łyżeczki herbaty matcha
1 opakowanie proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego
90g cukru pudru
4 duże jaja
100g gorzkiej czekolady
80g prażonych orzechów laskowych Helio

2. Dodatkowo:
cukier puder do dekoracji






PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, białą masę. Cały czas ucierając, wbijamy po kolei jajka. Miksujemy, do połączenia się składników.
2. Mąki przesiewamy do miski, stopniowo dodajemy do masy, cały czas miksując. Gdy zużyjemy całą mąkę, wsypujemy herbatę matcha, cukier wanilinowy oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia się składników.
3. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki. Wsypujemy do masy razem z orzechami- całość mieszamy by czekolada i orzechy równomiernie się rozmieściły.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
5. Keks pieczemy 55-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
6. Gotowy keks wyjmujemy z formy, studzimy na kratce. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.










SMACZNEGO!!!





Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy