MIGDAŁOWE SERDUSZKA

O tym, że uwielbiam domowe pieczywo już wiecie. Wbrew pozorom, nie jest tak trudne, jak się może wydawać. Co w takim razie jest jego sekretem? Czas i ciepło. Przepisów jest wszędzie mnóstwo. Poziom trudności jest bardzo różny. Dla mnie domowa bułka to coś bardzo cennego. Ma niesamowity zapach i smak. Mimo ciągłego biegu i zdecydowanego niedoczasu, zawsze, gdy tylko mam taką możliwość wypiekam swoje pieczywo. Tym razem podzielę się z Wami przepisem na pyszne serduszka z masłem migdałowym plantafood. Masło to jest wytrawne w smaku, dlatego bułeczki świetnie sprawdzą się jako pożywne śniadanie :)











SKŁADNIKI:
500gram mąki pszennej
150ml ciepłego mleka
50ml wody
80g roztopionego masła
1 jajo
20g drożdży
3 łyżki cukru
szczypta soli


dodatkowo:
180g masła migdałowego plantafood



PRZYGOTOWANIE:
1. Drożdże rozpuszczamy w mleku, dodajemy łyżkę cukru i posypujemy łyżką mąki. Odstawiamy na kilka minut, aż drożdże zaczną "pracować".
2. Gdy drożdże lekko urosną, wlewamy je do reszty mąki, dodajemy wodę, roztopione masło, resztę cukru, sól i jajko. Całość dokładnie zagniatamy i wyrabiamy minimum 10 minut. Zasada w cieście drożdżowym jest taka, że im dłużej tym lepiej- dokładnie wyrobione ciasto będzie sprężyste, dobrze wyrośnie a w smaku na pewno podbije Wasze podniebienia.
3. Wyrobione ciasto przykrywamy cienkim ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość- ja zostawiam zwykle na 1,5-2 godziny.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy a następnie dzielimy na 9 równych części.
5. Każdą część chwilę zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny/ owalny placek o grubości około 0,5 cm. Równomiernie rozsmarowujemy na nim masło migdałowe a następnie zwijamy w rulon.


6. Rulon przecinamy wzdłuż, zostawiając nieprzecięty koniec.


7. Wolne ramiona rulonu lekko wywijamy na zewnątrz (masłem migdałowym do góry) i zwijamy do środka tworząc serduszko.


8. Gotowe serduszka pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg przez 15-18 minut (do uzyskania złocistego koloru). Blachę z serduszkami wyjmujemy do przestudzenia.








SMACZNEGO!!!


P.S. Najlepiej smakują jeszcze lekko ciepłe :)


P.P.S. Masło migdałowe, o którym mowa to masło Plantafood, znajdziecie je tutaj -> http://sklep.plantafood.pl/migdalowe/13-planta-maslo-migdalowe-450g.html

Zachęcam Was do poznania pełnej oferty, ponieważ znajdziecie tam dużo pysznych produktów :) ( http://sklep.plantafood.pl )

Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy