CYNAMONOWE ROŻKI ŚNIADANIOWE

SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 jajo
100g zimnego masła pokrojonego w kostkę
1/4 szklanki mleka
1 opakowanie (12g) proszku do pieczenia
1 łyżka cukru trzcinowe go
2 łyżeczki cynamonu
dodatkowo: niewielka ilość mleka do posmarowania rożków
PRZYGOTOWANIE:
1. Podane składniki umieszczamy w misce. Kawałki masła rozcieramy palcami łącząc je z mąką, następnie zagniatamy gładkie ciasto (dosyć lepkie).
2. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy kulę. Stolnicę/ blat oprószamy mąką, rozwałkowujemy pierwszą kulę na okrągły placek o grubości około 2cm (ja rozwałkowałam trochę cieniej by wyszła większa ilość rożków).
3. Placek kroimy na 8 równych części. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. To samo powtarzamy z drugą częścią ciasta.
5. Przygotowane trójkąty smarujemy mlekiem.
6. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.
SMACZNEGO!!!!!
P.S. Gdyby tak się zdarzyło (w co wątpię), że jakieś rożki Wam zostają- na zimno też są pyszne :P (skąd wiem? upiekłam drugą porcję :P :D )
Komentarze
Prześlij komentarz