PRZECIER POMIDOROWY

Tym razem chciałabym się z Wami podzielić swoim debiutem kulinarnym. Dotychczas wszelkiego rodzaju przetwory przygotowywała moja Mama. W tym roku postanowiłam zrobić jej konkurencję :D hahahaha, to oczywiście żart. W rzeczywistości, by ją nieco odciążyć postanowiłam pomóc jej w przygotowaniu przecieru pomidorowego. Jako że obie zużywamy go w swoich kuchniach w dużych ilościach, na pewno nie była to ostatnia partia. Przygotowanie jest proste, ale może się wydawać czasochłonne. Jednak smak domowego przecieru bezcenny i niepowtarzalny. Może i Wy pokusicie się o własny? Poniżej przepis jaki stworzyłyśmy razem z Mamą :)







SKŁADNIKI 
(porcja na około 1,5l- możecie od razu przygotować więcej, korzystając z naszych proporcji)
3 kg dojrzałych pomidorów
1 główka czosnku
5 łyżek oliwy
2 gałązki selera
sól (wedle uznania- my dałyśmy 0,5 łyżeczki)
1/3 łyżeczki bazylii
1/3 łyżeczki oregano
1/3 łyżeczki tymianku




PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory sparzamy, obieramy, usuwamy rdzenie. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pomidory. Dodajemy przeciśnięty czosnek oraz gałązki selera. W sitku do zaparzania herbaty zamykamy bazylię, oregano, oraz tymianek i zanurzamy go w pomidorowej masie.
2. Smażymy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż masa uzyska odpowiednią konsystencję. Wyciągamy sitko z przyprawami oraz łodygi selera.
3. Gotowy sos blendujemy a następnie przecieramy przez sito.
4. Przekładamy do suchych, wyparzonych słoików/ butelek, szczelnie zamykamy.
5. Pasteryzujemy 15-20 minut w kąpieli wodnej.







SMACZNEGO!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy