BABECZKI CHAŁWOWE

Dawno nie pojawiło się tutaj nic chałwowego. Sama szczerze mówiąc jestem zdziwiona tym faktem, ponieważ uwielbiam chałwę i potrafię zjadać ją w każdej postaci. Jednak w wyniku różnorodności owoców, które są teraz dostępne, chałwa musiała zejść na drugi plan. Nawet ja nie dam rady zjeść wszystkiego, więc tymczasowo postawiłam na owocowe słodkości. Nie martwcie się, faza na chałwę wróciła, dlatego możecie się spodziewać kilku fajnych wypieków z jej wykorzystaniem. Na pierwszy ognień babeczki. Mmmm... palce lizać! :D







SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
1/3 szklanki oleju
1,5 szklanki mleka
szczypta soli

200g chałwy

Dodatkowo: cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
1. Suche składniki mieszamy w jednej misce (oprócz chałwy), mokre w drugiej. Stopniowo przesypujemy suche do mokrych, mieszając trzepaczka lub lekko miksując. (Wystarczy wymieszać- mikser jest zbędny ).
2. Do gładkiej masy wkruszamy chałwę, mieszamy by równomiernie się rozmieściła.
3. Gotowym ciastem napełniamy foremki na babeczki/ muffinki w 3/4 objętości (ja wybrałam silikonowe foremki, dlatego nie trzeba ich wcześniej natłuszczać- metalową formę należy natłuścić i oprószyć mąką/ bułką tartą).
4. Babeczki pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.
5. Gotowe babeczki wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystudzenia. Dekorujemy cukrem pudrem.








SMACZNEGO!!!!





Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy