CIASTO CYTRYNOWE Z CHIA I SEZAMEM

Ciasto, które właśnie Wam proponuję, to dobry sposób na słodkiego głoda. Przygotowanie zajmuje kilka chwil, jest bardzo łatwe i w zasadzie chyba nie może nie wyjść. W smaku bardzo lekkie, zjedzony kawałek pozostawia niedosyt i zachęca do następnego. Delikatny cytrynowy smak dodaje świeżości. Sezam i chia dodają "chrupkości między zębami" :D Ja nie potrzebuję więcej argumentów, a Wy? :)







SKŁADNIKI:
250g mąki pszennej
120g miękkiego masła
150g cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
sok z 1 cytryny
skórka starta z 1 cytryny
250g gęstego jogurtu naturalnego
1 łyżki sezamu
2 łyżki chia

cukier puder do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
2. W drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy jaja oraz jogurt, miksujemy do połączenia się składników.
3. Dodajemy suche składniki, sok oraz skórkę z cytryny, miksujemy na niskich obrotach do uzyskania gładkiego ciasta.
4. Wsypujemy sezam oraz chia, mieszamy.
5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (może być tortownica 28cm- ja wybrałam formę w kształcie serca). Pieczemy 1h 10min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).
6. Gotowe ciasto wyjmujemy z formy, odstawiamy do wystudzenia, dekorujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy