KLASYCZNY SERNIK Z MIGDAŁOWĄ NUTĄ

Sernik zawsze jest wdzięcznym tematem. W swoim gronie mam dużo smakoszy tego wypieku, dlatego nie muszę się obawiać, że nie trafię smakowo w czyjś gust. Bardzo często pozwalam pracować wyobraźni na najwyższych obrotach i łączyć ze sobą różne smaki. Jednak nawet ja mam czasem ochotę na odrobinę klasyki :) dlatego dziś klasyka w czystej postaci. Puszysty i delikatny sernik, z wyczuwalnym aromatem migdałowym. Dopełnienie dla mnie stanowi klasyczna polewa czekoladowa. Czego chcieć więcej?  :)






SKŁADNIKI:
1. Sernik:
500g ricotty
250g mascarpone
3 jaja
100g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki aromatu migdałowego

2. Polewa:
100g gorzkiej czekolady
2 łyżki masła
0,5 szklanki mleka
1 łyżeczka aromatu migdałowego

3. Dodatkowo:
płatki migdałowe do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Pojedynczo wbijamy jaja cały czas miksując.
2. Dodajemy ser oraz mąkę, miksujemy na wolnych obrotach do połączenia się składników.
3. Na koniec wlewamy olejek migdałowy, miksujemy (delikatnie!) by równomiernie się rozmieścił.
4. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy (średnica 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Sernik pieczemy w temperaturze 150 stopni (góra-dół) przez 1h 50 minut. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do całkowitego wystudzenia  (najlepiej na całą noc).
6. Gdy sernik wystygnie, przygotowujemy polewę- masło roztapiamy z podzieloną na kostki czekoladą, dodajemy mleko oraz olejek migdałowy i cały czas lekko podgrzewając mieszamy, by uzyskać gładką polewę. Gorącą wlewamy na sernik i równomiernie rozprowadzamy. Dekorujemy płatkami migdałowymi i czekamy do zastygnięcia polewy.









SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy