CIASTECZKA NADZIEWANE NUTELLĄ

Trochę "grubszych" wypieków już się tutaj pojawiło, więc najwyższy czas na jakąś "drobnicę, która dobrze wchodzi" :P Myślę, że w słowo nutella w tytule będzie słowem kluczem i ściągnie tu wielu zainteresowanych. Nietrudno się domyślić, że jestem fanką tego produktu, poza tym trudno się oprzeć, gdy mam wspaniałą koleżankę, która troszczy się, by nigdy w mojej kuchni nie zabrakło nutelli :) Ciasteczka są pyszne i bardzo proste w przygotowaniu, więc myślę, że nie będę musiała długo Was namawiać na ich upieczenie.








SKŁADNIKI:

2 szklanki mąki
1 kostka masła (miękkiego)
2 łyżki cukru (może być więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
szczypta soli
ok. 200g nutelli (schłodzonej w lodówce przez minimum 1 godzinę)





PRZYGOTOWANIE:
1. Masło miksujemy z cukrem aż otrzymamy puszystą białą masę. Dodajemy jajko i dalej miksujemy.
2. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i zagniatamy ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką (ciasto nie może kleić się do rąk).
3. Z gotowego ciasta robimy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i nakładamy porcję nutelli a następnie tworzymy kuleczkę. Ważne jest by dokładnie skleić ciastka- wtedy nutella nie ucieknie nam na blachę.
4. Przygotowane ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia około 15 minut w temperaturze 180 stopni (do uzyskania rumianego koloru, który pobudzi nasze kubki smakowe jeszcze bardziej niż sam zapach unoszący się w kuchni).












SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy