MAŚLANE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Kruche, małe, dobrze wchodzą. Świetnie wpasowują się w zbieraninę świątecznych słodkości. W zasadzie bardzo często przygotowuję je poza sezonem świątecznym, gdy po prostu mam ochotę na jakąś słodką przekąskę (a znacie mnie już trochę, więc pewnie domyślacie się, że jest to raczej stan ciągły) ;) przygotowuje się je błyskawicznie, dlatego warto się skusić. Nie wiem tylko, czy jedna porcja dotrwa do Świąt, dlatego zastanówcie się, czy może przygotować od razu dwie? :)








SKŁADNIKI:
200g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajo
2 szklanki mąki pszennej
100g mielonych migdałów
1 łyżeczka aromatu migdałowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

Cukier puder do dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Masło ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę.
2. Dodajemy jajo i dalej miksujemy.
3. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy by otrzymać gładkie ciasto.
4. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układamy zachowując odstępy (ciasteczka urosną) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180 stopni, przez 30 minut. Gotowe ciasteczka studzimy i oprószamy cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!


Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy