MARCEPANOWE PÓŁKSIĘŻYCE

Nie wiem, jak to wygląda u Was, w każdym domu na pewno są różne zwyczaje. U mnie jeśli chodzi o świąteczne słodkości to w zasadzie im więcej, tym lepiej. A jeszcze lepiej gdy są już przed Świętami. Dlatego na tzw. "ostatniej prostej" pojawia się słodka drobnica, która umila oczekiwanie :) Zwykle znika jeszcze przed Świętami, więc trzeba robić drugą, trzecią partię ;P Dzisiejszy przepis dedykuję głównie Justynie, u której jak się dowiedziałam, zgodnie z tradycją, co roku przygotowuje się minimum 10 rodzajów malutkich ciasteczek :) Skusiła się już na czekoladowe talarki, myślę, że marcepanowe ciasteczka też ją zainteresują :) Wszyscy fani marcepanu na pewno się skuszą :)








SKŁADNIKI:
200g marcepanu
70g cukru pudru
150g mielonych migdałów
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej / kukurydzianej
1 jajo
1 łyżeczka aromatu migdałowego / cytrynowego

dodatkowo: cukier puder do posypania stolnicy i dekoracji



PRZYGOTOWANIE:
1. Marcepan kruszymy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i całość miksujemy- najpierw na niskich obrotach i stopniowo zwiększamy prędkość. Miksujemy około 2 minut, aż masa będzie lepka i jednolita.
2. Stolnicę oprószamy cukrem pudrem. Wykładamy porcje ciasta i formujemy wałeczki o średnicy około 1cm. Kroimy na paski i formujemy małe rogaliki (półksiężyce).




3. Uformowane półksiężyce pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni (termoobieg) przez około 15 minut (na złoty kolor).
4. Gotowe ciasteczka dekorujemy cukrem pudrem.





SMACZNEGO!!!!!




Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy