NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

Danie, które właśnie Wam proponuję powstało z powodu niewielkiej ilości czasu, jakim dysponowałam by przygotować obiad. Wyjściowo chciałam robić pierogi, jednak jak wszyscy wiemy, jest to potrawa wymagająca dużego nakładu czasu. Na dodatek moja rodzinka to pierogo-żercy, więc zawsze przygotowuję duże ilości a to zdecydowanie przekraczało moje ramy czasowe. Jako, że koniecznie musiałam zjeść coś z kaszy gryczanej, postanowiłam usmażyć naleśniki i zrobić do nich gryczany farsz :) Od myślenia przeszłam do działania i oto przepis wędruje w Wasze ręce :)









SKŁADNIKI (8 naleśników)
1. Naleśniki:
200g mąki pszennej
2 jaja
1 szklanka mleka
200 ml wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
Szczypta soli

2. Farsz: 
1 szklanka kaszy gryczanej
250g twarogu (chudego lub półtłustego)
2 jaja
1 cebula
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
sól, świeżo mielony pieprz (do smaku)
1 łyżka oleju

3. Dodatkowo:
1 opakowanie mozzarelli

lekka sałatka/ surówka/ ogórki kiszone/ Wasz ulubiony dodatek



PRZYGOTOWANIE:
1. Składniki na naleśniki mieszamy energicznie trzepaczką do uzyskania gładkiego (bez grudek), dosyć rzadkiego ciasta. Odstawiamy na około pół godziny by ciasto trochę odpoczęło.
2. Smażymy naleśniki na dużej, przetartej olejem patelni (tylko do pierwszego naleśnika, pozostałe smażymy na sucho).
3. Cebulę siekamy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju.
4. Kaszę gotujemy w proporcji 1:3. Odstawiamy do lekkiego wystudzenia (by jajka się nie ścięły). Dodajemy pozostałe składniki farszu oraz przyprawy, mieszamy.
5. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy i układamy go w naczyniu żaroodpornym.



6. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozsypujemy na przygotowanych naleśnikach.


 7. Całość zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 stopni.





 


SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

Obserwatorzy