TARTA Z KURCZAKIEM W SOSIE BESZAMELOWYM

Tarta, to świetny pomysł na deser, ale równie dobrze można ją przygotować w wersji wytrawnej. Mając duży wybór w wersjach na słodko, postanowiłam przygotować wersję konkretną. Rodzince smakowała, więc myślę, że Wy również się skusicie. Zwłaszcza, że jej przygotowanie jest bardzo proste :)





SKŁADNIKI:
1. Ciasto
200g mąki pszennej
100g masła
1 jajo
szczypta soli

2. Sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka gałki muszkatałowej

3. Farsz
500g filetu z kurczaka
1 cebula
przyprawy: pieprz, oregano, tymianek

4. Dodatkowo
1 kulka mozzarelli



PRZYGOTOWANIE:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wypełniamy nim wysmarowaną masłem formę do tarty i podpiekamy 20minut w temperaturze 180 stopni.
2.  Cebulę siekamy w drobną kostkę podsmażamy na oliwie. Kurczaka kroimy w niewielkie kawałki, przyprawiamy i dodajemy do cebuli. Smażymy. Można dodać niewielką ilość wody, wtedy kurczak będzie lekko podduszony (pamiętajmy o całkowitym odparowaniu wody, dlatego nie należy jej wlewać zbyt dużo).
3. Sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mleko małymi porcjami cały czas mieszając by nie powstały grudki. Na koniec dodajemy gałkę muszkatałową i mieszamy.
4. Na podpieczony spód wykładamy kurczaka, zalewamy sosem beszamelowym a następnie całość przykrywamy pokrojoną w plastry mozarellą.

 


 


5. Tartę pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni z funkcją termoobieg.




SMACZNEGO!!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy