WIELKANOCNE BABECZKI DYNIOWE

Mój wielkanocny stół jest zawsze pełen domowych wypieków. Oprócz dużych, mniej lub bardziej klasycznych wypieków zawsze pięknie prezentują się malutkie babeczki. Cieszą oko i moja rodzina zawsze chętnie po nie sięga. Może i Wy spróbujcie ;) Korzystając z dużych zapasów puree dyniowego, które przygotowałam jesienią, teraz z chęcią po nie sięgam, dlatego tym razem wersja dyniowa babeczek :)









SKŁADNIKI:
300g puree z dyni
4 łyżki jogurtu naturalnego (duże i bardzo czubate)
2 jaja
3 szklanki mąki pszennej
1 opakowanie proszku do pieczenia (12g)
1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
Szczypta soli
85g miękkiego masła
1/4 szklanki oleju
1.5 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru trzcinowego

Lukier cynamonowy:
Szklanka cukru pudru
2 łyżki mleka
Szczypta cynamonu




PRZYGOTOWANIE:
1. Puree dyniowe mieszamy z jogurtem w niedużej misce.
2. W drugiej misce przygotowujemy mąkę,  proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon.
3. Masło ucieramy mikserem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy cukier, olej oraz jaja, miksujemy. Następnie dodajemy naprzemiennie niewielkie ilości mieszanki dyniowej, mąki oraz mleka i miksujemy do połączenia składników.
4. Napełniamy formy na babeczki lub muffinki w 3/4 objętości. Pieczemy 25-30 minut w temperaturze 200stopni.
5. Upieczone babeczki studzimy a następnie dekorujemy lukrem.








SMACZNEGO!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy