BABKA Z CUKINII

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza, że sezon babkowy można uważać za otwarty. Babki to bardzo szeroki temat i na pewno każdy zawsze znajdzie coś ciekawego. Ja sama bardzo lubię babki i chętnie je piekę. Jak w każdej innej dziedzinie, również i w tym temacie nie może być nudy, więc tym razem babka z cukinią :)






SKŁADNIKI:
3 jaja
2 szklanki startej cukinii
3/4 szklanki oleju
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki cynamonu
3 szklanki mąki pszennej
16g proszku do pieczenia
0,5 szklanki mleka
szczypta soli

cukier puder do dekoracji


PRZYGOTOWANIE:
1. Obraną cukinię ścieramy na tarce.
2. Jajka, cukier, olej, cynamon ucieramy mikserem na gładką masę. Przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy sól oraz mleko i dalej ucieramy.
3. Dodajemy cukinię i mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem (jeśli pieczecie w formie silikonowej, nie trzeba jej niczym smarować)
4. Babkę pieczemy 55 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z formy i gdy lekko wystygnie dekorujemy cukrem pudrem.



 






SMACZNEGO!!!!

Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy