SERNIK CZEKOLADOWO-KAWOWY (bez pieczenia)

Sernik, który chcę Wam dziś zaproponować powstał ze względu na prośbę Ani, która jakiś czas temu napisała "wrzuć coś bez pieczenia, please, bo mój piekarnik odmówił posłuszeństwa..." Prośba została przyjęta, a ja w przerwach w nauce myślałam, co dobrego można zrobić. Mam kilka ulubionych ciast bez pieczenia, które pewnie też kiedyś się tutaj pojawią, jednak chciałam zrobić coś nowego. I tak powstał sernik :) Jest kremowy, delikatny w smaku a jego dużą zaletą jest fakt, że przygotowanie zajmuje naprawdę bardzo mało czasu :)






SKŁADNIKI:
750g ricotty
250g mascarpone
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki żelatyny (dosyć czubate)
2/3 szklanki wrzątku
60g gorzkiej czekolady
0,5 szklanki kawy (mocnej)
paczka okrągłych biszkoptów
ziarenka kawy do dekoracji





PRZYGOTOWANIE:
1. Dno tortownicy (28cm) wypełniamy biszkoptami.
2. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i dokładnie rozpuszczamy.
3. Ricottę i mascarpone ubijamy z cukrem na gładką masę. 2/3 masy przekładamy do drugiej miski. Rozpuszczamy czekoladę, dodajemy ją do odłożonej masy, miksujemy do otrzymania gładkiego kremu. Dodajemy połowę przygotowanej żelatyny, dokładnie miksujemy i wykładamy na biszkopty.
4. Do 1/3 serowej masy która nam została wlewamy kawę, resztę żelatyny i miksujemy aż otrzymamy gładki krem. Wykładamy na masę czekoladową, wyrównujemy i dekorujemy ziarenkami kawy.
5. Gotowy sernik wkładamy do lodówki i czekamy aż stężeje.







SMACZNEGO!!!!




Komentarze

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy