FILET Z KURCZAKA POD POMIDOROWĄ KOŁDERKĄ

Nie wiem, jak to wygląda u Was, ale na moim stole często gości filet z kurczaka w różnych postaciach. Również, jako klasyczny kotlet w panierce, ale o tym może innym razem. Propozycja którą Wam dziś przedstawię jest bardzo prosta w przygotowaniu, pyszna i do tego kolorowa, więc będzie tu na miejscu powiedzenie "oczy by jadły". Mam nadzieję, że wkrótce przygotujecie go sobie jako obiad lub kolację, wtedy nie tylko Wasze oczy się nim najedzą :)






SKŁADNIKI (dla 4 osób):

4 filety z kurczaka
3 pomidory
100g żółtego sera/ jedno opakowanie mozarelli
oliwa z oliwek

Przyprawy:
pieprz kolorowy
oregano
garam masala

Dodatki:
wedle uznania- u mnie kopytka i brokuł, ale spokojnie możecie przygotować swoją ulubioną sałatkę :)




PRZYGOTOWANIE:
1. Filety przekrawamy wzdłuż i lekko rozgniatamy dłonią.
2. Do naczynia żaroodpornego nalewamy trochę oliwy z oliwek, by wymoczyć w niej naszego kurczaka.
3. "Natłuszczone" kawałki mięsa przyprawiamy proponowanymi przeze mnie przyprawami lub wedle upodobań własnego podniebienia.
4. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym 15 minut w temperaturze 220 stopni z funkcją termoobiegu. W tym czasie obieramy pomidory ze skóry i kroimy w kostkę.
5. Podpieczonego kurczaka przykrywamy pomidorami oraz serem i pieczemy jeszcze 10minut.









SMACZNEGO!!!!



Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy