MECH

Na pewno zdążyliście się już zorientować, że uwielbiam słodkości. Osoby, które znają mnie na co dzień wiedzą, że pochłaniam ich raczej duże ilości (a w ogóle nie wyglądam- wręcz odwrotnie, niektórzy twierdzą, że żywię się samymi kiełkami i sałatą :P). Wracając do słodkości- lubię chyba wszystko. Po cieście gryczanym wiecie, że lubię również te nietypowe propozycje, dlatego tym razem kolejne ciekawe połączenie- MECH, czyli po prostu ciasto szpinakowe :) Brzmi ciekawie, wygląda oryginalnie a do tego jest po prostu PYSZNE!!!! Niezdecydowanych przekonam może argumentem, że jego przygotowanie jest naprawdę proste :)





SKŁADNIKI:
1. Biszkopt szpinakowy
4 jaja
2/3 szklanki cukru (możecie dać więcej, jeśli lubicie bardziej słodkie)
3/4 szklanki olej
2,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
450g mrożonego szpinaku


2. Krem
500g schłodzonej śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny
2-3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego

3. Dodatkowo:
posłodzona herbata do nasączenia biszkoptu
garść suszonej żurawiny do dekoracji




PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT:
1. Szpinak rozmrażamy i bardzo dokładnie odsączamy. Jeśli macie nierozdrobniony szpinak, należy go zblendować.
2. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
3. Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy po kolei żółtka nadal ubijając. Następnie wlewamy powoli olej i delikatnie mieszamy. Dodajemy szpinak oraz przesianą mąkę i delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
4. Ciasto wykładamy do tortownicy - dno wyłożone papierem do pieczenia (średnica 28cm)
5. Pieczemy 60-70 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobieg.
6. Po upieczeniu, wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia a następnie wyjmujemy je z tortownicy i odcinamy około 1/3 i kruszymy. Dolny blat wkładamy do tortownicy.


KREM:
1. Żelatynę zalewamy 6 łyżkami zimnej wody i odstawiamy by napęczniała a następnie podgrzewamy i mieszamy do całkowitego jej rozpuszczenia.
2. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i wanilinowym a następnie dalej miksując dodajemy do niej ciepłą żelatynę.
3. Gotowy krem wykładamy na ciasto w tortownicy. Wierzch posypujemy skruszoną częścią ciasta.i dekorujemy suszoną żurawiną.
4. Przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.













SMACZNEGO!!!!!!



P.S.
W oryginale ciasto jest wykończone pestkami granatu :)


Komentarze

  1. Szczerze przyznam, ze mnie zachęciłaś do wypróbowania Twojego przepisu, zwlaszcza, ze szpinak naprawde lubię, tylko zwykle jadam w wersji z czosnkiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodko tez dobrze smakuje :) czekam na efekty wypieków :)

      Usuń
  2. Nawet nie wiesz jak ja uwielbiam to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem bardzo ciekawa jak smakuje to ciasto bo nigdy nie miała okazji go spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam na urodziny córki któregoś roku, wszyscy byli zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O właśnie takiego ciasta szukałam, bo już nie bardzo pamiętam jak się je wykonywało. W sumie muszę jeszcze zajrzeć do https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ bo właśnie w takich miejscach dość często znajduję super przepisy na desery i ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

FOCACCIA Z POMIDORAMI I MOZZARELLĄ

Obserwatorzy