ŚWIĄTECZNE BUŁKI PIERNIKOWE Z ORZECHAMI

Czas świąt to nie tylko makowce i serniki. Dla mnie to przede wszystkim przyprawy korzenne, w dużych ilościach oraz bakalie. A co z tego stworzymy, to już zależy od naszej wyobraźni. Tym razem postawiłam na pieczywo. Bazą jest przyprawa do piernika oraz orzechy laskowe. Efekt? Bułeczki w świątecznym klimacie. Pycha!




SKŁADNIKI:
500g mąki pszennej
300ml cieplej wody
1 opakowanie drożdży instant
2 łyżki oliwy z oliwek
0,5 łyżeczki cukru
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 opakowanie (80g) prażonych orzechów laskowych Helio



PRZYGOTOWANIE:
1. W misce przygotowujemy wszystkie składniki oprócz orzechów. Całość zagniatamy minimum 10 minut- do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
2. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy do ciasta, chwilę zagniatamy.
3. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
4. Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatamy, następnie dzielimy na 9 równych porcji. Z każdej formujemy bułeczkę i wkładamy do tortownicy (średnica 28cm), wysmarowanej olejem. Pamiętajcie, że bułeczki urosną- należy zostawić odstępy.
5. Bułeczki ponownie przykrywamy cienkim ręcznikiem, odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
6. Pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni.
7. Podajemy z ulubionymi dodatkami- najlepiej smakują jeszcze ciepłe, na słodko :)





SMACZNEGO!!!







Komentarze

Najbardziej popularne

SCHAB W SOSIE CEBULOWYM

PANCAKES Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI (bez pieczenia)

TAGLIATELLE NALEŚNIKOWE W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM

PANCAKES Z MĄKI GRYCZANEJ

Obserwatorzy